למה התלתלים נהרסים אחרי לידה?

רבות השאלות שעולות בקבוצת הפייסבוק שלנו על מדוע התלתלים נהרסים אחרי הלידה.

במהלך ההריון השיער מלא וחיוני, ולאחר הלידה השיער משתנה, נושר, ונשבר בקלות. יש חברות הקהילה שאף העידו שהתלתלים היפים שהיו להן נעלמו לחלוטין. למה זה קורה ומה ניתן לעשות?

Photo by Kampus Production. pexels.com

אובדן שיער מוגבר וסטרס

ד"ר מורן פז, מומחה ברפואת נשים ומיילדות, כירורגיה גינקולוגית זער פולשנית מסביר:




"במהלך החיים, זקיק השערה עובר תהליך מחזורי שכולל שלושה שלבים: שלב הגדילה –  ANAGEN , שלב  תמותת התא –  CATAGEN ושלב המנוחה – TELOGEN. השיער נושר במהלך שלב המנוחה.

אובדן שיער מוגבר לאחר הלידה נקרא telogen effluvium והוא קשור לסטרס, הוא קורה כאשר מספר רב של שערות נכנס בו זמנית בהריון לתקופת הגדילה ולאחר מכן לשלב המנוחה ואז אותן שערות נושרות יחדיו מספר חודשים לאחר מכן.

האובדן הוא מפושט בקרקפת ולא אמור להיות באיזור בודד. השיער יחזור למצב תקין תוך מספר חודשים בדרך כלל ושיער חדש יצמח במקום זה שנשר. כמו כן לעיתים ישנם שינויים באופי השיער והוא יכול להפוך דק יותר – מצב זה חולף בין 5 חודשים עד לשנה לאחר הלידה. אין צורך בטיפולים כלשהם לצורך הגברת ייצור השיער".

שינויים ברמות ההורמונים

במהלך ההריון, הורמונים שונים ביניהם פרולקטין, אסטרוגן, קורטיזון, HCG ועוד רבים אחרים משחקים תפקיד מאוד חשוב בהתפתחות עובר תקין והם מופרשים לגוף האישה באופן מוגבר. להורמונים השונים הללו יש תופעות לוואי שונות ובינהן גם שינויים במרקם השיער.

ההורמון שאחראי על בריאות ורמות החומציות בשיער הינו הורמון האסטרוגן ורמות גבוהות ממנו גורמות לשיער נפלא, חזק, מלא ונעים.

מרגע הלידה ואילך, רמות ההורמונים, וביניהם האסטרוגן, צונחות מאוד. למעשה, מרגע יציאת השיליה מהגוף, ההורמונים הללו יורדים באופן דרסטי. אם לאחר הלידה חשתן כי מצב הרוח שלכן נהיה ירוד, זה לא בכדי. לאחר הלידה הורמון האוקסיטוצין עולה במטרה לחבר את האם הטריה לתינוק שלה ומעודד יצירת חלב עבורו וככל שהורמון זה עולה, כך רמות האסטרוגן יורדות בהתאמה.

רמות אסטרוגן נמוכות פוגעות במרקם הטבעי של השיער

תהליך הלידה הינו מופלא אך עלול להביא עמו שינויים המשפיעים ישירות על האם הטריה בין אם זה במצב רוחה, בשינויים הפיזיים שהיא עוברת וכן, גם מרקם השיער משתנה.

לאחר הלידה נשים רבות מעידות שהשיער שלהן חווה נשירה איומה ולזה גם אחראי ירידתו של אסטרוגן בגוף. אם הנשירה מוגברת מידי וחריגה מאוד, מומלץ לפנות לרופא עור וקרקפת שיפנה לבדיקות מקיפות, ואף להימנע ממוצרים שעלולים להגביר נשירה למשל מרככים שונים.

לידה מטלטלת את הגוף והנפש ולכן לאחר הלידה מומלץ להקפיד על שתיית מים מרובה ותזונה נכונה כדי לעזור לגוף לחזור לעצמו. לגבי חזרת מרקם השיער כפי שהיה בהריון ולפניו, צריך סבלנות ואורך רוח שהגוף וההורמונים הנמצאים בתוכו יחזרו לאיזון- השיער שלכן בתקווה יחזור להיות כפי זכרתן, או לפחות קרוב לזה.

אם עברו כמה חודשים והשיער חזר להיות חזק ופחות מנשיר אך התלתלים לא חזרו להיות כפי שהיו אולי צריך לקבל את המצב החדש ולנסות להפיק ממנו את המיטב. לצורך כך, תוכלו לשנות את הדרך שבה התרגלתן לעצב את השיער בעבר, להתנסות במוצרים חדשים, להתייעץ עם מתולתלות מהקהילה שלנו בפייסבוק והכי חשוב, לא להתייאש.

ראו עוד באותו נושא:

אוריין פז: "איך שיקמתי את השיער המתולתל שלי, צעד אחר צעד"