איך רמת הPH במוצרי שיער משפיעה על התלתלים שלך?

אור לבקוביץ | ספטמבר 12, 2018

הרבה מתולתלות מחפשות את "מוצר הקסם". האחד שיעשה לשיער שלהן מה שאף מוצר לא עשה לפני כן: יוריד פריז, יגדיר את התלתלים וישמור על צורתם לאורך זמן. אבל המציאות קצת יותר מורכבת מזה ולמרות שישנם מוצרים מאוד טובים בשוק, יש גם המון סוגים שונים של תלתלים (ניתן למצוא את סוג תלתליך כאן) ולא תמיד מוצר שמתאים למתולתלת אחת יתאים גם למתולתלת אחרת.

למרות כל זאת יש כמה "כללים" שאפשר לפעול על פיהם על מנת לעזור לתלתלים להגיע למצב אופטימלי, לגרם לשיער להפוך לבריא יותר ולתלתלים להיראות מוגדרים ומבריקים. אחת השיטות הידועות היא שיטת הCG עליה ניתן לקרוא כאן ולצפות כאן. על שיטות טיפול שונות לנקבוביות השונה של התלתלים אצל כל אחת ואחת ניתן לקרוא כאן.

"ישנם מוצרים שנחשבים טובים ואולי יקרים, שאינם מאוזנים מבחינה חומצית ולכן עשויים לגרום לנזק"

עדיין, תחום אחד שהרבה מתולתלות לא מכירות, הוא תחום החומציות והPH של השיער ושל המוצרים איתם חופפים ובהם משתמשים. ישנם מוצרים שנחשבים לטובים מאוד ולעיתים אף יכולים לעלות גם לא מעט אבל הם לא טובים לשיער בגלל שאינם מאוזנים מבחינה חומצית ולכן עשויים אפילו לגרום לנזק. בכתבה הזאת נפרט מהו ה PH ומה הקשר שלו לשיער מתולתל, ואיך אפשר להשתמש במוצרים בלי לפגוע ולגרום לנזק לשיער.




מה זה PH?

בפשטות, PH הוא מדד לרמת החומציות של החומר. זהו מונח מתחום הכימיה שבא לאפיין חומרים שונים לפי פרמטר של כמה חומצי או בסיסי הוא. בניגוד לאינטואיציה, ככל שהPH של חומר נמוך יותר אז הוא חומצי יותר וככל שהPH גבוה יותר, החומר בסיסי יותר. לדוגמא: מיץ לימון הוא חומצי ולכן הPH שלו נמוך ביחס לסבון כלים שהוא בסיסי ויש לו PH גבוה.

בואו ניכנס שלב אחד לתוך הכימיה. הסקאלה של הPH מורכבת מ14 שלבים כאשר 1-6 נחשב חומצי, 8-14 נחשב בסיסי ו7 נייטרלי. היחידות למעשה מייצגות את ריכוז יוני ההידרוניום (H+) וההידרוקסיד (OH-) הנמצאים בתמיסה. בתמיסה חומצית יהיה יותר הידרוניום (H+) ובתמיסה בסיסית יותר הידרוקסיד (OH-). בתמיסה נייטרלית עם PH 7 הריכוזים של ההידרוקסיד וההידרוניום שווים ולכן מים מזוקקים הם נייטרלים והPH שלהם הוא 7. כדאי לשים לב שהמים איתם אנחנו חופפים הם מים מהברז ולא מים מזוקקים, במים מהברז יש מומסים כמו פלואור ומלחים אחרים שמשפיעים על רמת החומציות של המים והPH האופייני שלהם הוא קצת יותר חומצי ונוטה לכיוון הPH 6 (ספויילר- זה טוב). כדאי לשים לב שכל קפיצה בין יחידות הPH בעצם מייצגת חומר חומצי פי 10. כלומר, אם לחומץ בישול יש PH 3 ולמיץ לימון יש PH 2 זה אומר שמיץ לימון חמוץ פי 10 מחומץ בישול.

ומה הקשר של כל זה לשיער שלנו?

הקשר בין PH לשיער ולתלתלים

הPH של השיער שלנו, או יותר נכון של השמנים הטבעיים שמופרשים מהקרקפת שלנו לשיער, נע בין 4.5 ל5.5. טעות נפוצה היא לחשוב ששמנים אלה הם הצטברויות של חומרים שאנחנו שמות על השיער וצריך להוריד את השכבה הזו לחלוטין. לשכבת השמנים הטבעית, או הסבום (Sebum) יש יתרונות בשמירת הלחות בשיער שלנו ובנוסף יש לה תפקיד אנטי דלקתי ואנטי פטרייתי. לכן גירוד מסיבי של השכבה הזאת פוגע למעשה בשיער.

הביולוגיה של השיערה

By OpenStax College [CC BY 3.0 ], via Wikimedia Commons

איך הסרת שכבת השומן פוגעת בשיער?

השערה מורכבת מכמה שכבות של חלבון בשם קרטין. השכבה החיצונית, שנקראת קוטיקולה, מורכבת מקשקשים לכל אורך השערה. ככל שהקשקשים "פתוחים" יותר והשערה דומה יותר לעץ דקל השיערה נוטה לשבירה וחשופה יותר לנזקים. כאשר הקשקשים "סגורים" הקוטיקולה בריאה, כולאת את לחות השמנים בתוך השערה וזה מה שנותן לשערה את הברק והגמישות שלה. כאשר השיער חלק, או ישר, השמנים עדין מצליחים לזרום לאורך השערה ולהגיע לקצוות, כך שהשיער נראה (רק נראה) בריא. כאשר מדובר בשיער מתולתל שמלכתחילה קשה לשמנים להגיע לקצוות וגם יש נזק לסיב השערה זה מחליש מאוד את השיער, מקשה אותו ומונע את האלסטיות שלו. לכן שיער יבש ומתולתל נוטה להיות פגום ולהשבר מהר.

איך שומרים על השיער בריא?

שימוש בחומרים מחמצנים וצבענים חזקים, חימום השיער ופן בתדירות גבוהה, ייבוש במגבת גסה, סירוק חזק מדי וחפיפה עם מקציפים חזקים הם רק חלק מהדברים שגורמים לקוטיקולה לסמור. בנוסף לכך וחשוב, כאשר עושים החלקה במספרה, החומרים בהם משתמשים הם בעלי PH גבוה ובסיסי מאוד- באיזור PH 10-11 שגורמים לפירוק הקשרים הכימים בשערה באופן תמידי. חומרים אלה, וכל התהליך של ההחלקה גורמים לקוטיקולה של השערה להשאר במצב פתוח ונוטה להרס.

לכן, על מנת לשמור על קוטיקולה סגורה ושיער בריא ההמלצה היא להמנע מכל אלה. בנוסף, כדאי להשתמש במוצרים בעלי PH מאוזן שמתאים לשמנים הטבעיים שעל הקרקפת- 4.5 עד 5.5. שימוש במוצרים בעלי רמת חומציות קיצונית עשויים לפגוע בקוטיקולה ולכן כדאי להמנע מהשימוש בהם.

פה גם המקום לשחוט פרות קדושות כמו חפיפה בחומץ תפוחים טהור או בסודה לשתייה. חומרים אלה הם בעלי PH קיצוני מאוד. חומץ תפוחים הוא בעל PH של כ2.5 וסודה לשתייה נמצא באיזור PH 9. חומרים אלה הם חזקים מאוד ולכן ללא דילול עשויים לגרום לנזק חמור לקוטיקולה ואף לכוויות בקרקפת ולכן השימוש בהם צריך להעשות בזהירות מירבית!

איך אפשר לבדוק את הPH  של כל מוצר?

כמעט ואין מוצרים בארץ עליהם מצוינת רמת החומציות. ישנם מוצרים שכתוב עליהם "PH Balanced" שמעידים על כך שהם נמצאים בטווח הבריא של הPH עבור הקרקפת אבל יש מהם מעט מאוד.

אם את רוצה לדעת בוודאות את רמת החומציות במוצרים שלך, תוכלי לרכוש סטיקים למדידת PH. הסטיקים האלה מאוד נוחים לשימוש ומהימנים. ניתן למדוד בעזרתם את רמת החומציות של כל חומר במידה והוא נוזלי.

אוי לא! המוצר לא נמצא בטווח התקין! מה עושים?

הכל בסדר. חשוב לזכור שגם המים, איתם אנחנו שוטפות את השיער בחפיפה, לא נמצאים בדיוק בטווח הPH המתאים לקוטיקולה. זה בסדר. השאיפה היא לא לגרום לשינויים קיצוניים בPH ולא לעבור מחומר חומצי מאוד לבסיסי מאוד או להפך. אז גם אם נתקלתן במוצר עם PH שלא נמצא בדיוק בטווח אבל עדין קרוב זה בסדר. במידה ובכל זאת רוצים לשנות את רמת החומציות של החומר ולהפוך אותו לחומצי יותר, ניתן להוסיף חומץ או מיץ לימון (מעט!) לקערה עם המוצר, לערבב ולמדוד שוב. נכון, זה מסורבל אבל יכול להיות שזה מה שיעשה את ההבדל למתולתלת שמתקשה למצוא חומר שמתאים לשיער שלה.

כדאי לזכור שרוב המוצרים המיוצרים כיום לא נוצרו על מנת לגרום נזק. בדיקת הPH היא שיטה למתקדמות המעוניינות לקחת את בריאות השיער שלהן צעד אחד קדימה.

דיסקליימר: המידע אינו מבוסס על מאמרים בספרות האקדמית אלא על ידע שנרכש על ידי בתואר ראשון בביולוגיה ושיטת הCG לפי לוריין מאסי. אין במאמר זה המלצה רפואית או אסמכתה לשימוש או חוסר שימוש במוצרים מסוימים.