האם נמצא תחליף טבעי לSLS?
אחרי שהשכלנו להשמר מפני סולפאטים למיניהם, מגיע שחקן חדש למגרש SLSA: Sodium Lauryl Sulfoacetate. השם שלו דומה כל כך לאויב שלנו SLS: Sodium Lauryl Sulfate. אך האם מדובר באותם החומרים? האם זהו רכיב שיש להשמר מפניו?
נתחיל מהסוף. התשובה היא בפירוש לא. לא מדובר באותם החומרים.
למרות שהשם שלהם דומה כל-כך, ושתי המילים הראשונות אפילו זהות, יש בינהם הבדל מהותי שהופך את ה-SLSA לרכיב מבוקש ביותר.

דוגמנית: יובל דמארי
תחילה תזכורת- הבעיה הגדולה עם SLS היא האופן שבו הוא מיוצר, ומידת האגרסיביות שלו. בסה"כ במדובר בחומר סינטטי שמיוצר במעבדה ומשמש כחומר פעיל שטח (חפ"ש) – מולקולה שחלק ממנה הידרופובית (שונאת מים) וחלק ממנה הידרופילית (אוהבת מים), ובכך היא מסייעת לשומן להתערבב עם המים ולהשטף משיערנו. מעבר לכך שפעולה זו עשויה להסיר שמנים חיוניים בשיערנו וליבש אותו יתר על המידה, חלק מתהליך היצור של ה-SLS גורם לפליטה של דיאוקסינים אשר מזיקים לגופנו. המולקולות שלו חודרות לעור ולעיניים וגורמות לגירוי ולנזק מצטבר. חומרי ניקוי רבים מכילים SLS בריכוזים גבוהים, פשוט משום שמדובר ברכיב זול ופשוט ליצור. עוד על SLS תוכלוו לקרוא כאן.
חלכן אולי ניסיתן לעבור לשימוש בחומרים טבעיים יותר, עדינים יותר, אורגניים. יש כאלו שעבורן החומרים הטבעיים עובדים נהדר אך חלקכן אולי גיליתן בניסיונותכן שחומרים עדינים לעיתים אינם מנקים את השיער היטב והשיער נשאר שמנוני וכבד, במיוחד אם אתן סובלות משיער דק ושמן. ויש כאלו שאף גילו את ההפך- שימוש בחומרים טבעיים לעיתים עלול לייבש את השיער, משום שמרבית מהמוצרים האורגניים אינם מכילים חומרי הלחה או תוספים אחרים, ומסירים את השומן מהשיער מבלי להחזיר לו דבר בחזרה. חלק מהמוצרים הטבעיים אינם מפוקחים בתהליך היצור שלהם, וחלקם עשויים מצמחים שונים שעלולים לגרום לגירויים ולאלרגיות. יש חומרים טבעיים שמאזנים את כל אלו אך לא תמיד פשוט למצוא אותם. עוד על תחליפי סבון.
יעלה ויבוא – SLSA Sodium Lauryl Sulfoacetate. חפ"ש זה הוא בעל תכונות ניקוי טובות. הוא מסיר ביעילות לכלוך ושומן אך עושה זאת באופן עדין יותר מה-SLS המולקולות שלו גדולות יותר כך שאינן חודרות את העור, והוא נשטף במים בקלות וכך קל יותר להסירו. בניגוד ל- SLSה-SLSA מגיע ממקור טבעי ועשוי משמן קוקוס או דקלים.

איור: ריקי קליין
מה המשמעות של כל זה?
ה-SLSA ינקה את שיערכן בצורה יעילה אך עדינה. הוא יאפשר לכן להמשיך ולהשתמש בחומרים, אפילו סיליקונים, בכמות קטנה, לחפוף מדי יום את השיער מבלי לגרום לגירוי של העור או לייבוש יתר של השיער. השיער יהיה מתולתל יותר ובריא יותר, רך ומבריק. העובדה שהוא עשוי מרכיבים טבעיים תמנע נזקים בריאותיים אפשריים שעלולים להגרם כתוצאה משימוש ב-SLS, ובריאות השיער והעור ישמרו לאורך זמן.
החיסרון העיקרי ברכיב זה היא מחירו הגבוה, מה שמייקר את מוצרי הניקוי בצורה משמעותית. בנוסף, למרות שהחומר נחשב לעדין, הוא עדין עלול לגרום לגירוי של העור ולייבש את השיער כמו כל חומר שמטרתו לנקות, עדין ככל שיהיה.
לסיכום, SLSA הוא חומר ממקור טבעי אשר מנקה ביעילות אך בעדינות את השיער ומשמש תחליף מעולה ל-SLS. אם לא אכפת לכן להוציא קצת יותר – לכו על זה, אך קחו בחשבון שלחלק מאיתנו הוא עלול בכל זאת ליבש את השיער ולגרום לגירוי, ברוב המקרים כנראה שזה לא יקרה.
כמובן חשוב לשים לב כשאתן בוחנות את רשימת הרכיבים שבשמפו שלכן- שהוא לא מכיל סיליקון, שמן מינרלי וחומרים מזיקים אחרים.