שיטת No Poo – ללא שמפו
ישנן שיטות רבות לטיפוח השיער והתלתלים בפרט. שיטת No Poo היא אחת המעניינות מבינהן! ינון מגיר שיתף אותנו בצעדי No Poo למתחילים.
שמפו, התמרוק המוכר והאהוב, אותו בקבוק ריחני שמכיל נוזל מקציף שמנקה את שיערנו. שמפו הוא גם הוא חלק קריטי ברוטינת ההיגיינה שלנו. ללא שמפו חוויית המקלחת היא פשוט לא אותו הדבר.
חוץ מהיותו חלק בלתי נפרד מהניקיון שלנו, שמפו גם עוזר לשמור על בריאות הקרקפת והשיער. על מנת שקרקפת תהיה בריאה, עליה להיות נקייה, והאמצעי לשמור על הקרקפת בריאה הוא בדרך כלל שימוש בשמפו. שמפו מסיר מהקרקפת והשיער עודפים של שומן, אבק, מוצרי טיפוח, זיעה ועוד.
מה הבעיה בשמפו?
קרקפת נקייה היא דרך טובה לשמור על בריאות השיער, אין ויכוח בעניין. אולם הבעייתיות מתחילה כשהשימוש בשמפו הופך תכוף מדיי. ברגע שחופפים את השיער יותר מדיי (יותר מפעמיים בשבוע) אנו עלולים להסיר את כל הלחות הטבעית שהשיער זקוק לה וליצור מעגל הרסני המוציא את הקרקפת מאיזון השומן שלה.
המעגל הוא מאוד פשוט, חפיפה מוגברת מובילה להפשטת השיער מכל סממן לחות שיש בו. הקרקפת מתייבשת ומאבדת איזון, הגוף משיב לאיזון וגורם לקרקפת ליצור כמות מוגברת של שומן שהופכת את השיער לשומני ולכן צריך לנקות אותו שוב. לכן בפועל, אם לא הייתה חפיפה מוגברת, השיער לא היה מופשט והאיזון היה נשמר.
הלחות מופשטת על ידי פעילות כימית פשוטה של רכיבים מנקים שקיימים בכל שמפו מסחרי. רכיבים אלו נקראים סולפטים. המוכרים מבינהם הם SLS וSLES אבל יש עוד רבים אחרים. מה שהסולפטים עושים הוא יצירת קצף מנקה במגע עם מים שמסיר כל השומניות והלכלוך מהשיער. אולם הבעיה היא שלא מתקיימת הבחנה בין שומן חיוני לבין שומן עודף.
הפתרון המסחרי לבעיה הזו הוא שימוש במרכך ותמרוקים מרככים אחרים שמחזירים לחות לשיער. מוצרים אלו טובים ועושים את העבודה, אולם בפועל התרומה לא באמת נוגעת בשורש הבעיה – השמפו.
אידיולוגיה כמקור לשגרת טיפוח: No Poo
No Poo היא שיטה המיועדת לנקות את השיער ללא שמפו, מקורה באידאולוגיה חברתית. לפי הNo Poo יש להפסיק לעשות שימוש בשמפו לחלוטין ולנקות את השיער בשיטות חלופיות ובריאות יותר. אחד הרעיונות העיקריים באידאולוגיה הזו היא ששמפו הוא תוצר של החברה המודרנית, ולפני כן היו שיטות אלטרנטיביות לנקות את השיער, וניתן לאמץ אותן גם היום.
גרסאות ראשונות של השמפו הומצאו במהלך המאה ה-19 והן כללו תערובת סבון שעורבב יחדיו עם מספר צמחים. לאחר מכאן בשנת 1927 השמפו הנוזלי הראשון הומצא על ידי הנס שוורצקוף בברלין. שמפו זה היה מבוסס על סבון. לאחר מכן, במהלך שנות ה-30 רכיבים סינתטיים החליפו את הסבון, והשמפו המודרני שאנו מכירים כיום הפך להיות אורח קבוע במקלחת שלנו.
לפני המצאת השמפו, אנשים עדיין ניקו את הגוף והשיער שלהם אולם באופן שונה מהמוכר כיום. לכל תרבות הייתה הדרך שלה לנקות את הגוף, כשהדרך הפשוטה ביותר הייתה מים. בתרבויות מזרח אירופה למשל, רקחו נוזל שהיה עשוי מגרעינים של חיטה וכל מיני צמחים שבושלו יחדיו; בהודו טחנו מספר צמחים לאבקה הוסיפו מים ועם המשחה ניקו את השיער; בארצות אסיה, מי אורז היה תחליב רחצה פופולרי שגם ניקה את השיער וגם שמר על בריאותו.
ישנן אפשרויות רבות ליישום שיטת No Poo, אזכיר כמה מהן:
סודה לשתייה וחומץ תפוחים אורגני
זו כנראה צורת החפיפה הכי שכיחה ומוכרת בNO POO . לוקחים מיכל ומוזגים אליו כוס מים, לאחר מכן שמים כף של אבקת סודה לשתייה ומערבבים היטב. בסמוך אליו לוקחים מיכל אחר ומוזגים אליו כוס מים ומוסיפים כף של חומץ תפוחים אורגני.
השימוש בשיטה הזו פשוט מאוד. במקלחת, לאחר שמרטיבים את השיער שופכים את הסודה לשתייה על הקרקפת (להיזהר לא לפגוע בעיניים), מעסים ושוטפים היטב (חשוב לא להיבהל אם השיער ירגיש קשה). לאחר מכן שופכים את תערובת החומץ על השיער, בזהירות, ושוטפים היטב (לא להיבהל מהריח של החומץ כי הוא יתנדף ברגע שהשיער יתייבש).
שיטה זו תספק שיער נקי לחלוטין, רענן, מבריק ובעל נפח. שימוש חוזר ניתן לעשות רק לאחר ארבעה ימים, כי שיטה זו עלולה לייבש לחלוטין את השיער בשימוש תכוף מדיי.
מים בלבד
זו השיטה הכי פשוטה וזולה שיש. יש לשטוף את השיער היטב במים חמים תוך כדי עיסוי נמרץ של הקרקפת ולאחר מכן לשטוף בשנית עם מים פושרים וקרים. שיטה זו טובה ונוחה, השיער הופך לרך במיוחד, חזק ומבריק. אולם חשוב מדי פעם לעשות ניקוי יסודי לשיער על מנת להימנע מהיאגרות של מינרלים על השיער שמקורם במים קשים.
מים קשים עלולים להוות בעיה מאחר שריכוזים גבוהים של סידן ומגנזיום, שקיימים במים והופכים אותם לקשים, עלולים להיאגר על השיער, לעטוף אותו בשכבה דביקה דמויית שעווה ובנוסף לאטום את הנקבוביות. הדרך הטובה ביותר להימנע מכך היא לשלב מדי פעם שטיפה מטהרת כפי שצוין קודם.
שמפו המבוסס על סבון
באופן דומה למאה ה-19, השמפו כאן מבוסס על סבון ולא על סולפטים. שיטה זו אפקטיבית למדיי מאחר שהסבון מנקה היטב את השיער באופן יסודי ומסיר כל לכלכוך עודף. אולם באופן דומה לשימוש בסודה לשתייה, חשוב לשלב שטיפת חומץ על מנת לרכך ולאזן את השיער לאחר שבא במגע עם הסבון.
לסיכום, למרות שהוא מוצר יחסית חדש מבחינה היסטורית, שמפו הוא חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו. שמפו מנקה, שומר על בריאות השיער ועוטף אותו בריח נעים. אך אם יעשה שימוש לא נכון ומוגבר בשמפו הוא עלול לעשות יותר נזק מאשר תועלת.
שימוש חכם בשמפו יכול להתבטא בהפחתת חפיפות, או מעבר לשיטת Curly Girl. אך גם שיטת No Poo יכולה להציע אלטרנטיבה קלה, פשוטה וזולה ליישום. בסופו של יום, למרות הפופולריות שלו, שמפו לא חייב להיות אורח קבוע במקלחת שלנו, ואנו יכולים לבחור תרבות היגיינה חדשה משל עצמנו.