סיליקון לשיער – הטוב הרע והמכוער

ריקי קליין | אוגוסט 5, 2016

ריקי

איך זה שסיליקון מוצג בפרסומות כמוצר טוב כל כך לשיער שלנו בעוד שאנחנו חוזרות ואומרות שהוא מזיק לנו? כל ההסברים בכתבה הבאה

דמיינו לעצמכן את התסריט הבא: אתן צופות בטלוויזיה ועולה פרסומת למוצר שיער. בפרסומת בחורה עם שיער שופע ומלא ברק, חיות וחיוניות, ממש קורן כאילו הוא מחובר לחשמל, מפיץ אנרגיה ואור לכל עבר כמו תחנה סולארית קטנה, כמה הם נוטים להגזים… ובפרסומת נאמר שהמוצר מכיל סיליקון שעוטף את השערה מהשורש ועד לקצה, מחזק, מעניק ברק ומגן על השערה מפני נזקי האקלים.. ממש עושה חשק לצאת לקאמפינג.
סיליקון
בואו נחזור למציאות לרגע, וננסה להבין מה זה סיליקון ומהי מטרתו.

ממה סיליקון עשוי?

סיליקון או Silicone (לא לבלבל עם Silicon היסוד הכימי שמשמש את תעשיית המוליכים למחצה) שייך למשפחה של פולימרים(*) – תרכובת סינטטית שמורכבת ממולקולות ארוכות מאוד אשר מכילות יחידות חוזרות, במקרה הזה של אטומי סיליקון ואטומי חמצן Si-O, קשורים לקבוצת צד המכילות פחמן ומימן ולעיתים אטומים נוספים. פולימרים אלה מתאפיינים בצמיגות גבוה ועמידות לחום, ומשמשים בתעשיית התרופות, כלי הרכב, בחומרי אטימה ודבקים, ציפויים, חומרי סיכוך, בידוד ועוד.
הסיליקון הוא בעל תכונות סיכוך מעולות שנובעות ממבנהו הגמיש של שלד הפולימר ומתנועתם החופשית של שרשראות הפולימר הליניאריות אלה על אלה. אחד מהחומרים החשובים ביותר במשפחה זו הוא ה- Polydimethylsiloxane (בקיצור PDMS) או כמו שרובכן מכירות אותו כ- Dimethicone, בו שרשראות הצד הן קבוצות של פחמן ומימן CH3, והוא קיים במגוון תעשיות ומוצרים, החל מעדשות מגע ועד לתעשיית המזון, וגם, כמובן- בשמפו שלכן.PDMS שולב במוצרי שיער כבר בשנות ה-70 וכיום הוא נפוץ כמעט בכל מוצר קוסמטי.

בתעשיית הקומסטיקה ובענף התמרוקים, סיליקונים מופיעים בשמפו, מרככי שיער, קרמים, ג'לים, וגם בקרם פנים, קרם ידיים, קרם גוף ועוד, הם מסככים, מעניקים רכות, מגבירים ברק, ובעצם נשמע שעושים הכל חוץ מלעשות כביסה, למרות שהם לא רחוקים מזה."כשאתה אומר אמת, אינך צריך לזכור את כל הפרטים" – מרק טוויןמוצרים לשיער מתולתל לרוב עמוסים בחומרים שאמורים להגן על השיער ולמנוע מראה ייבש, להעניק לחות ולסכך אותו. היצרנים מתהדרים בקיומו של הסיליקון ומתגאים בכך, מפזרים הבטחות לכל עבר לגבי יכולתו של הסיליקון להעניק ברק ולחות. והם לא משקרים, הם פשוט אינם חושפים את כל האמת – שלפעמים היתרון הגדול של הסיליקון, הוא גם החיסרון שלו.

אליה וקוץ בה

אם סיליקון עושה את כל מה שהוא עושה, מדוע הוא בעייתי? נתחיל מכך שרוב הסיליקונים אינם מסיסים במים. בהיותם הידרופובים או "שונאי מים", הם מונעים איבוד לחות מהשיער, ומונעים ספיגה של לחות מהסביבה, במטרה לגרום לשיער להיות מלא לחות, ולמנוע ממנו לשלוח זרועות אל הסביבה (כמה שאנו מכירות כ"פריז") בחיפוש אחר לחות מבחוץ. אולם אותה התכונה הנפלאה הזו של הסיליקון, היא גם זו שמונעת את הסרתו (*). קשה מאוד לשטוף את הסיליקון מהשיער, עם הזמן הוא מצטבר על השיער ועל הקרקפת, מכביד על השיער ומשטח אותו (גורם למה שנקרא build up).

לאלו מאיתנו שנמנעות מסולפאטים אגרסיביים בשמפו שלהן- הסילקון בעצם כמעט בלתי ניתן להסרה. לצורך הסרתו אנו נאלצות לחפוף בחומרים אגרסיביים אשר מייבשים את השיער. כפיצוי לכך אנחנו מעמיסות את השיער בעוד סיליקון. נוסיף לכך שלעיתים סיליקון קיים גם בשמפו עצמו במטרה לסכך ולהעניק ברק, אבל במקרה כזה כבר בחפיפה אנחנו מצפות את הקרקפת עם עוד סיליקון, ומכבידות על השיער לאורך זמן.

לעיתים אנו עלולות לבלבל את אותם חומרים אשר מצטברים על השיער עם קשקשים. בתגובה אנו משתמשות בחומרים אף יותר אגרסיביים לצורך הסרה של אותם "קשקשים" מדומים, מה שגורם לשיער יבש עוד יותר, ולנו לרוץ לחנות ולחפש אחר פיתרון. אתן יכולות לנחש בדמות מה הפיתרון, רמז: מתחיל ב-ס'. והמעגל הוא אינסופי.

האם יש מה לעשות בנדון?

באופן כללי, קשה למצוא בארץ מוצרים ללא סיליקון. ניתן להזמין מוצרים מחו"ל אשר יעמדו על הקריטריונים

ואם בכל זאת ידכן קצרה מלהשיג, הנה כמה כללי אצבע שיעזרו לכן לבחור את הסיליקונים שלכן בחוכמה:

Dimethicone– כפי שהוזכר רבות, סיליקון זה הוא הנפוץ ביותר, הוא זול ופשוט לייצור. הדרך היחידה להסירו היא ע"י שמפו אשר מכיל סולפאטים. הוא מצטבר על השיערה ועל הקרקפת, מונע חדירה של לחות מבחוץ ולכן לאורך זמן מייבש את השיער.

Dimethicone copolyol– משפחה של פולימרים שעשויים משילוב של dimethicone ומפוליאתילן גילקול (PEG), שמאופיינים בתוכנותיו של הסיליקון אך מסיסים במים (*). נזהה אותם ע"פ התוספת PEG. ייצור פולימרים אלה יקר יותר, ובהתאם לכך רוב המוצרים המכילים אותם יהיו יקרים יותר.

Cyclomethicone או Cyclopentasiloxane – זוהי תרכובת אשר מורכבת מיחידות של siloxane, קבוצה פונקציונאלית של שני אטומי סיליקון שבמרכזן אטום חמצן: Si-O-Si. חומר זה נוטה להתנדף ולכן לא מצטבר על השיער ולכן עדיף לשימוש על פני dimethicone.

Amodimethicones – סיליקונים אשר מכילים קבוצה פונקציונאלית מבוססת אמין. קבוצה זו נטענת חיובית בנוכחות מים, מה שגורם לה להצמד טוב יותר לחלבונים הטעונים שלילית בשיערנו. באופן זה הם נצמדים דווקא לאיזורים הזקוקים להם יותר- שכן איזורים טעונים שלילית הם איזורים פגומים יותר בשיערנו, מה שנקרא- הצמדות סלקטיבית. לאחר ההצמדות, הסיליקון יוצר מעטפת דקה ואותן קבוצות פונקציונאליות דוחות קבוצות דומות ומונעות הצטברות של שכבות סיליקון אחת על גבי השניה ובמילים אחרות, לא מאפשרות הצטברות והיווצרות של build up. דוגמא לסיליקון מסוג זה ניתן למצוא בקרם שיער לילדים של סרקל.

בשורה התחתונה,סיליקון עוטף את השערה ומגן עליה. הוא מונע איבוד לחות אך לאורך זמן מצטבר על השיער ומכביד עליו. מרבית הסילקונים ניתנים להסרה רק ע"י סולפאטים שעלולים לייבש את השיער. אם את נמנעת מסולפאטים, או אם יש לך שיער דק שסיליקון עלול להכביד עליו, נסי לבחור במוצרים ללא סיליקון, או בסיליקונים מסיסים במים.

 

כתבה ואיירה: ריקי קליין, המדענית של קהילת מתולתלות.

הכותבת הינה בעלת תואר שני בהנדסה כימית מהטכניון.