סבוריאה על קצה התלתל
ריקי קליין, המדענית המתולתלת שלנו מסבירה מהי סבוריאה, ממה היא נגרמת, אלו רכיבים פעילים יכולים להתמודד עם הבעיה ומהם המוצרים המומלצים לטיפול
סבוריאה דרמטיטיס היא דלקת עור כרונית הנגרמת עקב פעילות יתר של בלוטות החלב בעור. היא מופיעה לרוב באזורים שומניים כמו הקרקפת, הפנים, החזה והגב העליון.
הסיבה המדויקת להתפרצות סבוריאה אינה ידועה, אך קיימים מספר גורמים גנטיים, הורמונליים, תזונתיים, סביבתיים ונפשיים המשפיעים על הופעתה.
סבוריאה יכולה להתבטא במגוון דרכים, ביניהן: עור אדום ומגורה, בעיקר סביב אזורי הפנים כמו האף, הגבות, האוזניים והקרקפת, קשקשים לבנים או צהובים, גרד ואי נוחות ועור שומני.
קיימים מספר רכיבים פעילים אשר מיועדים לטפל בבעיה: רכיבים אנטי פטרייתיים, או כאלה שמאיטים את התחדשות תאי העור, כגון זפת פחם, סלניום סולפיד, קטוקונזול, רכיבים אנטיספטיים כגון איכטיול, וכן רכיבים עדינים יותר, כגון חומצה סליצילית, שמן עץ התה או אוראה.
קיימים בשוק שלל מוצרים המשלבים חלק או יותר מהרכיבים הללו. כל שמפו או תכשיר פועל בצורה מעט שונה.
חלקם מבוססים רק על רכיבים טבעיים, חלקם על רכיבים אנטי-פטרייתיים וחלקם מכילים גם סטרואידים. חלקם במרשם רופא וחלקם לא.
חלק מהתכשירים ניתנים לשימוש רציף, ואחרים מיועדים לשימוש מספר פעמים בשבוע ולתקופה מוגבלת.
מומלץ לנסות מספר סוגים עד שמוצאים מה יעיל עבורנו, ובליווי רופא עור. כמובן שחשוב עוד יותר להתייעץ עם הרופא במקרה של הריון.
מה האפשרויות העומדות בפנינו ,כצרכנים?
1. קרמים ותמיסות אנטי-פטרייתיות או אנטי-דלקתיות: מכילים רכיבים כמו קטוקונזול או קלוטרימאזול, או רכיבים נוספים כגון בטמתזון דיפרופיונט , רכיב אנטי-דלקתי השייך לקבוצת הקורטיקוסטרואידים ומיועד למריחה על הקרקפת.
2. שימוש בתכשירים טבעיים: שמן עץ התה, שמן קוקוס ותמצית אלוורה יכולים לסייע בהרגעת העור.
3. התייעצות עם נטורופת: לצורך בחינת מזונות העלולים להחמיר את התופעה.
4. הפחתת לחץ נפשי.
5. שמפואים טיפולים:
קמדיס: מכיל רכיבים אנטי-פטרתיים (פירוקטון אולמין וקלימבזול) וחומצה סליצלית.
פלקסיטול: מבוסס על אוראה ושיבולת שועל.
ניזורל או קטוזול: שניהם מכילים קטוקונזול.
סלסן בלו או סבוסל: מיועדים לטיפול בקשקשים ובעור שמנוני, ומכילים סלניום סולפיד.
גילקו פארם: שמפו המכיל איכטיול המשמש לחיטוי העור.
הד אנד שולדרס: שמפו המכיל אבץ פיריתיון היעיל לטיפול בקשקשים.
טי-ג'ל של ניוטרוג'ינה: שמפו המיועד לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס, ומכיל זפת פחם.
בנוסף, חברות שונות משווקות בנוסף לשמפו גם תמיסות, תרחיפים וקרמים המבוססים על רכיבים דומים לאלו שבשמפו ומלווים אותו.
כפי שניתן להבין, לא תמיד הרכיבים הקיימים במוצרים נחשבים טיפוליים. חלקם פשוט מספקים לחות נוספת או הרגשה טובה, וחלקם מבוססים על חומרים טבעיים או ריכוזים שונים של אותו החומר הקיים בשמפו.
לפעמים קרם לחות פשוט יכול לסייע לעור גם אם לא באופן ישיר, ולהגן עליו מהסביבה, וכך נוכל לראות שיפור גם במידה ולא קיים רכיב ספיצפי המיועד לבעיה.
בנוסף, שינויי מזג האוור, המצב הנפשי או הבריאותי שלנו, התזונה שלנו, כל אלה עלולים להשפיע על איך העור שלנו נראה, ולעיתים קשה לשים את האצבע על מה בדיוק החמיר או שיפר את הבעיה.
לסיכום
קיימים המון מוצרי מדף כיום אשר מכילים רכיבים מסויימים או שילוב שלהם. חלקם טיפוליים וחלקם מניעתיים. חשוב לנסות מספר מוצרים עד שמוצאים את המוצר שעובד בשבילכם, ובמקרה הצורך, ניתן גם לשלב סטרואידים.
כמובן שבלי להיות חלק מצוות הפיתוח של אף חברה ומבלי לנסות כל אחד מהמוצרים האלה, איני יכולה להמליץ על משהו מסוים מתוך כל אלה, אך לפחות עכשיו יש לכן קצת יותר ידע וניסיון מה לחפש, ובמה להשתמש.