האם תלתלים יכולים להתרגל למוצרי שיער?

ריקי קליין | יולי 8, 2017

ריקי

רכשתן מוצר מסוים, שמפו, מרכך, קרם, והרגשתן שהוא "האחד".
אבל כעבור מספר שבועות נראה שהשיער מתרגל למוצר ושהוא כבר לא משפיע עליו.
האם זהו מיתוס? או האם השיער באמת יכול להתרגל למוצר מסוים?

לפני הכל נבין מה יש במוצרים שלנו שיכולים להשפיע על השיער שלנו באופן מוחשי כל כך, וכיצד הם פועלים בסביבות שונות ולאורך זמן.

מה יש בתוך המוצרים שלנו?

חפ"ש – חומרים פעילי שטח. חומרי ניקוי שמטרתם להסיר לכלוך ושומן מהשיער. חפ"ש חזקים יעשו ניקיון יסודי, השיער יראה נקי וקליל אך לאורך זמן עלול להרגיש יבש וחסר אלסטיות.

גליצרין – הגליצרין הוא חומר הלחה. הוא סופח לחות מהסביבה (ואם אין לחות בסביבה הוא יקח אותה מתוך השיער עצמו), ומעניק מרקם שמנוני.




סיליקון – תרכובת סינתטית שמקנה לשיער סיכוך ורכות עקב המבנה שלה אשר עשוי משרשראות ארוכות וליניאריות הנעות זו על פני זו. סיליקונים שונים מתנהגים מעט אחרת אחד מהשני, חלקם קלילים יותר אך מצטברים לאורך זמן (Dimethicone), חלקם כבדים יותר אך קלים יותר להסרה (Amodimethicone) חלקים מתנדפים מהשיער במהלך היום (Cyclopentasiloxane), וחלקם מסיסים במים וקלים לשטיפה בכל שמפו (תחילית PEG). מכאן ניתן להבין שהשפעתם המצטברת תהיה שונה.

שמן מינרלי – תערובת של מולקולות אורגנית אשר מונעת כניסה ויציאה של לחות מהשיער ולכן שומרת על העור והשיער מיובש. לאורך זמן השמן המינרלי מצטבר על השיער ומכביד עליו.

פרוטאין – חלבון המצוי בשיערנו המסייע לחיזוק מבנה השיערה. הצטברות של פרוטאין לאורך זמן מונעת כניסה של לחות לשיער וגורמת לשיער יבש ונוקשה.

אלכוהול – מסיס היטב במים, וגם בשומן, ולכן מסייע בהטמעה של חומרים שומניים בתמיסות מימיות ובכך מסייע לפזרם את השיער. כהלים עם שרשרת פחמימנים ארוכה הם שומניים יותר, תורמים יותר לסיכוך אך גם כבדים יותר לשיער, בעוד שכהלים עם שרשרת פחמימנים קצרה מתנדפים בקלות ומסייעים לייבוש מהיר של השיער וגם פחות מכבידים עליו, אך עלולים לייבש את השיער יתר על המידה.

Avishag Ilan

איך זה משפיע על השיער שלנו?

מכל האמור לעיל ניתן להבין שההשפעה של חומר מסוים יכולה להשתנות לאורך זמן. למשל, אם נשתמש בחומרים מסככים ובמקביל נשתמש בשמפו עדין, לטווח הקצר נקבל שיער רך וקופצני אך בטווח הארוך השיער יראה שמנוני וחסר נפח, כי השמפו לא יצליח להסיר את כל החומרים. אם נשתמש בגליצרין, השיער יהיה מלא לחות אך ברגע שמזג האוויר ישתנה והלחות באוויר תרד, הגליצרין יקח את הלחות מהשיער עצמו ונקבל שיער יבש. אם נשתמש במוצרים עתירים בפרוטאין לאורך זמן, השיער יאבד מגמישותו עם הזמן עקב אבדן לחות. מאידך, הפחתה של כמות הפרוטאין לאורך זמן עלולה לתת לשיער מראה נפוח ולא מוגדר ("לחות יתר").

אנחנו רוצות פתרון אחד וקבוע לאורך זמן, אבל עלינו לזכור שהסביבה איננה קבועה, מזג האוויר משתנה, בין אם אלו הטמפרטורות, הלחות, מצב הרוח (שלנו וגם של הרוח…), התזונה שלנו ואפילו מצבנו ההורמונלי עשויים לגרום לשינויים בהשפעה של חומרים שונים על שיערנו.

נוסף על כל אלה אזורים שונים בשיערנו מתנהגים אחרת. אזורים עם נקבוביות גבוהה יספגו היטב את החומרים אך גם יגיבו בקיצוניות יותר למזג אוויר משום שהלחות נכנסת ויוצאת מהם יותר בקלות. אזורים עם נקבוביות נמוכה לא יצליחו לספוג אליהם את החומרים היטב, וההצטברות של החומרים תהיה יותר ניכרת באזורים אלה.

המלצות ופתרונות

צריך להבין כי אין מוצר אחד שנכון תמיד, לכל מזג אוויר ולכל חלק בשיער. יש להשתמש בחומרים שונים המתאימים למזג האוויר. בסביבה יבשה נעדיף פחות גליצרין, נתרחק מאלכוהולים מייבשים, ניזהר משימוש יתר בפרוטאין ונעדיף שמנים וקרמים. בסביבה לחה נעדיף מוצרים עם תכולת גליצרין גבוהה וכמות גדולה של פרוטאין, ונעדיף חומרים שגם יכולים לשמור על השיער מפני הלחות שבסביבה, כגון ג'לים, אותם כדאי למרוח על שיער רטוב מאוד.

אם אתן משתמשות בחומרים לשיער, אפשר להשתמש בהם אחת לכמה ימים על מנת למנוע הצטברות של חומרים. לא תמיד מספיקה חפיפה אחת על מנת להפטר מכל החומרים ולכן אין צורך לחדש בלי סוף. גם על מרכך אפשר לנסות לוותר מדי פעם ולבחון את ההשפעה, ולא להבהל אם קצת קשה יותר לסרק את השיער. ובהזדמנות זאת אגיד שגם סירוק מתמיד אינו חובה. נסו לסרק את השיער רק מדי שבוע או ותרו על המסרק לחלוטין והשתמשו באצבעות על מנת לפתוח קשרים במקלחת.

יוצאים מן הכלל הם חומרים שיש להם השפעה טיפולית על עור הקרקפת עצמו ועלולים לאבד את השפעתם לאורך זמן, כגון חומרים המיועדים לטיפול בקשקשים. עור הקרקפת עשוי לעבור שינויים ולאזן את עצמו מחדש ולעיתים השפעת החומרים נחלשת, ולכן כדאי במקרה כזה להחליף בין סוגי חומרים. עוד על קשקשים ומוצרים לטיפול בהם תוכלו לקרוא כאן.

לסיכום, השיער שלנו אינו באמת מתרגל לחומר מסוים, אלא אם החומר מכיל רכיב טיפולי אשר משפיע על עור הקרקפת. השיערה היא איבר מת, כאשר החלק החי היחידי הוא השורש, המקבל הזנה מתוך הגוף שלנו. השיערה עצמה יכולה להתנהג באופן שונה בעקבות שינויים במזג האוויר או שינויים פיזיולגים אשר יכולים להשפיע על עור הקרקפת, על שמנוניות השיער ועל בריאותו לאורך זמן, וכמו כן – שילוב של הצטברות חומרים ושינויים במזג האוויר, במידת הלחות, בתזונה, עלולים לתת תוצאות שונות לאורך זמן.

כתבה ואיירה: ריקי קליין, המדענית של קהילת מתולתלות.

הכותבת הינה בעלת תואר שני בהנדסה כימית מהטכניון.

דוגמנית: אבישג אילן