ברבי חוגגת יום הולדת 64!
ברבי האייקונית חוגגת 64, כל כך פופולרית בילדותינו, אשר נוכחותה עוררה (ועדיין מעוררת) לא מעט ביקורת ציבורית.
בובת הברבי הזו גם עברה שינויים רבים במראה ובמסר שלה בהתאם לאותן ביקורות, ואתכן בוודאי מעניינת השאלה- מתי לראשונה נראו תלתלים על ראשה של הברבי? יצאנו לבדוק!
מי את ברבי?
ברבי מיוצרת על ידי חברת הצעצועים האמריקאית "מטאל" והיא נמכרת עד היום בהיקף של מילארדי דולרים במדינות רבות בעולם. ייחודה הוא שהיא לא בובה ילדותית אלא נערה-אישה צעירה בין הגילאים 16-20 בשיא שלבי ההתפתחות.
מי שהגתה את בובת הברבי היא רות הנדלר, אשת עסקים יהודייה ואמריקאית (1916-2002) שקנתה לבתה הקטנה בשנות ה60 בובה חטובת מראה ובהשראתה המציאה את ברבי.
סביב המותג צמחה תעשיית אביזרים נלווים, אקססוריז, לבוש, בתי בובות, בובות של חיות מחמד, מוצרים לבתי ספר וגנים ועוד…
הצלחת המותג הביאה גם לחיקויים רבים במטרה להתחקות אחר ההצלחה העולמית וכן לתת מענה לאוכלוסיות חלשות יותר ברכישת בובות דומות.
אגב, בובת קן, המענה הגברי של בובת הברבי, נוצר שנתיים מאוחר יותר ב-1961.
למה ברבי מעוררת כל כך הרבה ביקורת עד היום?
גוף צנום המציג דימוי גוף בלתי מושג אצל ילדות
למרות ההצלחה המסחרית שברבי הגיעה אליה, הגיעו לא מעט ביקורות לגבי מימדיה. דימוי הגוף שברבי מייצגת הוא בעייתי מאוד לילדות ומתבגרות בהתהוות, והראשונות שהעידו על כך היו האימהות. בתגובה חברת הצעצועים לא עשתה דבר אלא ההפך- היא החלה לפרסם את הברבי גם במודעות בטלוויזיה וכחסויות לפני תוכניות של מיקי מאוס ושות'.
בשנות ה-70, עם צמיחתה של התנועה הפמיניסטית, הטיחו כי הברבי היא מודל ממש גרוע לילדות ונערות בגלל דימוי הגוף הלא ריאלי שלה- מותניים צרות מאוד וחזה גדול יחסית, דבר שאינה עולה בקנה אחד עם גוף אישה ממוצע. בנוסף, אחת הביקורות הבולטות לאותה התקופה על הברבי שהיא מעודדת תרבות צרכנית רדודה המקדשת מכוניות, כסף ואופנה.
ב-1994 לקחו את זה עוד יותר רחוק ולפי מחקר פיני בחנו מידות של בובת הברבי וציינו כי אילו הייתה אישה אמיתית עם אותן מידות, היא לא הייתה מקבלת מחזור עקב מחסור חמור בשומן. אין ספק שמחקר מסוג זה רק מעצים את הבעייתיות של בובת הברבי והמודל שהיא מייצגת עבור ילדות ונערות ובכך מנציחה את הסטריאוטיפ של רזון בכל מחיר.
רק בשנים האחרונות יש ניסיון לתקן את המעוות של וניתן למצוא בחנויות השיווק השונות ברבי מציאותיות יותר וביניהן- ברבי במימדי גוף רגילים, ברביות נמוכות, ברביות על כסא גלגלי, ברבי בהריון ועוד.
אי ייצוג של מגוון נשים דרך גוון עור וסוג שיער
דמותה הראשונה של ברבי מייצגת לרבים את מודל היופי הרצוי – עור לבן, שיער חלק, מסודר ובולנדיני.
למעט מידותיה, היא מייצגת את הצבע הלבן והנשגב ומאז היווצרותה הביקורות לאי ייצוג הולם נתנו אותותיהן כבר ב-1967 (כמעט עשור לאחר היווצרותה של הברבי המקורית!). חברת מטאל החלה בייצור "פרנסי הצבעונית" על מנת לתת מענה לביקוש עבור ברבי מגוון עור כהה יותר. בובת הברבי הזו עדיין נראתה כמו הברבי המקורית- רק עם גוון עור כהה ושיער חלק מנחושת והיא בוודאי שלא ייצגה נשות אפרו אמריקאיות של שנות ה-70. כמובן שהברבי הזו נחלה כישלון חרוץ.
לעומתה, הבובה כריסטי, חברתה הטובה ביותר של ברבי שיצאה שנה אחר כך הייתה מוצלחת יותר אם כי עדיין "נחותה" יותר מברבי הנשגבת.
רק בשנות ה80 ייצרו ברבי אפרו אמריקאית, שהיא שוות ערך ורשמית בעלת התואר "ברבי". הברבי הזו הייתה פורצת דרך עם גוון כהה מאוד ואפרו מפואר. היא כבר לא הייתה החברה הכי טובה של ברבי, היא ברבי בפני עצמה.
משנת 2020, ניתן לראות ייצוג הרבה יותר מגוון של ברביות ממוצאים אתני שונים וניתן אפילו להבחין שתווי הפנים משתנים בהתאמה במטרה לייצג יותר את המציאות.
ברבי עם שיער חלק זה המודל שכולנו גדלנו עליו
ילדות מתולתלות של שנות ה-80, 90 יכולות מאוד להזדהות עם הרצון להראות כמו הברביות הבולנדיניות עם השיער החלק שהיו מאוד פופולאריות באותה התקופה. גם אם כבר היו בובות ברבי מתולתלות, הן היו מסורקות למשעי והשיער שלהן היה מעוגל באופן מושלם, מאוד רחוק מאיך שאנחנו נראנו והרגשנו בתור ילדות ומתבגרות.
המודל אותו ייצגה ברבי עבורנו בעבר גרמה לרבות לרצות לשנות את המראה שלהן, ובין השאר גם להחליק את השיער כדי להתיישר עם אותו מודל מושלם.
כיום אנחנו שמחות להעיד, וגם הרבה בזכות כוחה של הקהילה המתולתלת שלנו כי היופי הוא דווקא בשוני.
@metultalot בלאסט פרום דה פאסט!! (מצאתי את אוסף הברביות שלי 😉) #תלתלים_זה_אופי #תלתליםזההחיים #תלתלים ♬ original sound – מתולתלות | אוריין פז
המגמה של השנים האחרונות היא בקבלת האחר על כל גווניו והיא מתבטאת גם בכל תרבות הצריכה, ובפרט בחנויות הצעצועים, שם ניתן לראות כיום ברביות מגוונות הן בצבע העור והן בסוגי שיער – שיער חלק, שיער מתולתל, שיער אפרו, שיער קצוץ ועוד. יש שיאמרו כי הברבי גם אם היא בגוון ושיער שונה, עדיין מיוצרת בצלמה ודמותה של הברבי הקלאסית ולכן, היא עדיין אינה מייצגת תווי פנים ושיער של אוכלוסיות מסוימות.
למשל, בני הזוג ממיאמי, אנג'ליקה וג'ייסון סוויטינג, ניסו לקרוא תיגר על הברבי הקיימת וב-2017 החליטו לקדם את בובת "אנג'ליקה" שהיא גדולה יותר מהברבי הקיימת ושאמורה לתת מענה וייצוג מלא לכל אותן ילדות עם תלתלים, אף רחב ושפתיים מלאות. לצערנו הרב, החברה נקלעה לקשיים והם לא הצליחו לייצר את הבובה דווקא בשל הביקוש הרב ואי יכולת לייצר בובות כאלו בזמן קצר במיוחד.
אז נכון. יש יותר מידי מה לתקן, לשנות ולגוון מבחינת נראות הבובות ולא רק אלו, בובות ברבי עדיין נתפסות משחק של "ילדות" למרות שהן כלי נהדר שיכול לשמש את שני המינים וכלי פרקטי חשוב בהבנת סיטואציות חברתיות אבל נראה שאנחנו בהחלט בכיוון הנכון.
אה, ומזל טוב לברבי!
האם ליום הולדת 70 מתוכננת ברבי מבוגרת אמיתית, תואמת גיל? עם ביגוד נוח, קמטים ושיער שיבה?
נחכה ונראה 😊
מקורות מידע:
barbie evolution: seventeen.com
The Barbie Doll: A Feminist Icon or a Damaging Toddler Toy?
Whatever Happened To Naturally Perfect Dolls After Shark Tank?